söndag 29 mars 2015

Godis...


Snart är påsken här och med den mängder av godis i butiker och påskägg...
Det är galet mycket socker och otäcka tillsatser som vi svenskar äter under dessa dagar... 
Om man bara äter lite godis ur ett påskägg så är väl det okej, men jag funderar över överflödet och att faktiskt många äter/dricker alltför mycket socker i vardagen...

Överflödet av socker och det ständiga flödet gör illa kroppen. Många barn sitter också stilla mycket under sin fritid, vid surfplattor, tv eller dator. Detta gör att de inte hinner förbränna sockret som de äter. Insulinet i kroppen pumpas ut för att hjälpa till...och löper amok...

Flertalet barn kommer till skolan fullpumpade med socker då många fortfarande äter en riktigt sockerstinn frukost...  sockrade flingor, chokladkräm på mackan och oboy att dricka eller rostad macka med marmelad och tok-sötad drickyoghurt... Eller varför inte Risifrutti... Det bådar gott för orken och koncentrationen under skoldagen... NOT! Så länge sockerkicken är igång så går de på raket-bränsle då de förväntas sitta någorlunda still i skolan, sedan störtdyker humör och energi så att de blir trötta och irriterade/explosiva... Och när mängder av sötsaker och "tomma" kalorier far in i kroppen så vill kroppen ha ännu mer och den onda cirkeln är igång... 

Många gånger har jag hört föräldrar säga "men det går ju inte att få i hen något annat" och så är det förmodligen till en början då vanans och sockrets makt är stark! Men varför inte börja någonstans, byt ut lite i taget, blanda upp det "dåliga" med bättre alternativ, minska succesivt för att vänja av.

Se det inte som att det är synd om barn som får riktig och näringsrik kost i form av kött, ägg, fett, rotsaker, grönsaker och frukt mm till vardags. Lite lagom guldkant till helgen beroende på vad barnen gillar. 

Min vision och önskan är att kunna få möjlighet att sprida goda vanor och tankar till familjer. Jag försöker i lagom dos att prata med de som är intresserade. Men det är som att beträda ett minfält...kostfrågor och barn är ett känsligt ämne med många minor som riskerar att explodera...


Min äldsta dotter slutade självmant att äta godis då hon såg/kände sambandet mellan godis/socker och huvudvärk.

Min yngsta dotter kommer visst att få äta lite godis i påsk, men jag föredrar att köpa ekologiska varianter. Hon tycker att de är riktigt goda. Innehåller förvisso en hel del socker, men naturliga färgämnen och tillsatser. Känns bättre i mamma-hjärtat...
Sedan finns det ju så mycket annat att stoppa i påskägget! En tidning eller bok, en biobiljett, något roligt pyssel etc...

1 kommentar:

  1. Jag kan erkänna att mina barn äter dessa socker-mellis som drickyoghurt och risifrutti, speciellt den senaste tiden då vi kämpat med celiakin. Har du några bra mellis att dela med dig av, gärna några som går att ta med t skola/fritidsaktivitet. Måste dessutom vara gluten- och gärna laktosfritt.

    Kram Karin

    SvaraRadera