lördag 18 april 2015

Återbruk vs nytt

Tradera kan vara en guldgruva vad gäller kläder. Vissa människor köper enorma mängder kläder som de sedan har svårt att hinna använda "klart" innan de tröttnar. I bästa fall lägger de ut dem på Tradera eller liknande för att någon annan ska kunna använda dem igen. Super för miljön! Ju färre kläder som behöver tillvarkas i världen desto bättre. Enligt mig så ska kläder användas klart tills de inte är fräscha längre. Inte kasseras bara för att man tröttnar...

Då man som jag börjar bli lite äldre och det senaste modet inte är så viktigt för mig, så har jag börjat köpa begagnade kläder. Jag har börjat hitta vad jag trivs i och det är inte så lätt att hitta dessa klänningar i affärerna på stan. Ibland köper jag så klart nytt för att jag vill och för att jag har sett något fint och bastoppar etc köper jag också nytt.

Men jag har de senaste åren köpt åtskilliga klänningar och kjolar på Tradera. De allra flesta gångerna har jag känt mig riktigt nöjd, plaggen ser knappt använda ut. Blir de för dyra så hoppar jag av eftersom jag gillar att fynda till bra pris ;-)
Ett par gånger har plagget inte motsvarat förväntningarna i passform eller skick. Men alltsom oftast är det toppen! Jag skulle tro att 2/3 av min garderob är inhandlad second hand.

Jag har sett på fb att idag har det varit stora klädbytardagen på många håll i Sverige. Åtskilliga klädmarknader där man kan lämna in några av sina egna plagg för att kunna byta till något annat. Men då vi har firat födelsedag här hemma idag så har jag inte haft möjlighet att delta. Jag får ta det nästa gång det kommer! Jag såg även att H&M igår tog emot diverse textilier från kunder i utbyte mot värdecheckar. Detta för att kunna återvinna textilierna och använda i sin produktion.

Allt detta återbruk är genialiskt! Det slängs enorma mängder av textilier i världen och det har inte varit så lätt att göra sig av med sådant som är färdigförbrukat, slitet eller med fläckar som inte går bort. Så alltför mycket har hamnat i de brännbara soporna. Nu börjar företag så smått ta fram metoder som kan återvinna textilfibrer för att kunna använda dem igen.

Det bådar gott för framtiden :-)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar