onsdag 8 april 2015

Eko-kärlek


Vi vill gärna köpa och äta så mycket ekologiskt som möjligt hemma hos oss. Det har nästan blivit en sport att hitta fler och fler ekologiska varor :-) Det har också blivit ett gemensamt entresse för oss att laga, äta och uppleva bra mat av bra råvaror!

På Coop där vi oftast handlar så ser man en liten klöver framför varje ekovara som man har köpt. I slutet av kvittot står totalsumman ekologiskt. Detta gör att vi "tävlar" lite mot oss själva och försöker få ihop en stor andel eko på kvittot. Vissa varor är svåra att få tag på ekologiskt, andra är oförklarligt mycket dyrare medan andra är lätt-tillgängliga och nästan till samma pris som de vanliga.

Om man nu inte är lika "hardcore" som vi så finns det i alla fall några varor som känns extra viktigt att välja ekologiskt pga den hårda besprutningen. Dels så kan ju själva grödan innehålla en massa rester av dessa giftiga bekämpningsmedel, dels så skadas ju natur och människor som arbetar med odlingen av dem.

Här är Naturskyddsföreningens lista över de 5 viktigaste eko-varorna .

Själv tycker jag också att ägg, trots den stora prisskillnaden mot vanliga ägg, är värt att satsa på. Dels äter hönorna i eko-produktionen ekologiskt foder, men de har även tillgång till sittpinne och värprede, utevistelse med möjlighet till sina naturliga beteenden, sandbad etc. Detta till skillnad ifrån de vanliga värphönsen som lever hela sina liv utan dagsljus, instängda i pyttesmå burar. Man kan ju bara tänka sig vilken stress de lever under...Det allra bästa skulle såklart vara att hålla egna hönor. Vi har ett par vänner som har egna höns i sin trädgård. Vi var hönsvakt under några dagar då de var på semester och det var ett trevligt inslag i vardagen :-). Det var faktiskt första gången i mitt liv som jag plockade ett nyvärpt ägg direkt från ett rede, en riktigt fin känsla!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar