torsdag 9 april 2015

Lantbuljong från Renée Voltaire

Då det gäller buljong så gömmer sig ofta en massa tillsatser och smakförstärkare som vi helst vill undvika i vår strävan efter så naturlig mat som möjligt. E621/glutamat är en av "värstingarna", den anses vara både beroendeframkallande och riskerar att ge huvudvärk, allergiska reaktioner och hyperaktivitet om man äter den för ofta. Olika individer är såklart olika känsliga, men jag förespråkar en kost utan denna tillsats.

Enligt  Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, är glutamat också helt klart en faktor vid överviktsproblem, eftersom det ökar salivavsöndringen och gör att vi äter extra mycket.
– Maten och ätandet är ju på väg att knäcka oss alldeles med dålig hälsa som följd. Då tycker jag att Livsmedelsverket borde uppmärksamma problemen med glutamat mer. Det är ju ett ämne som påverkar hjärnan och som egentligen inte behövs i maten, säger hon. (Icakuriren 2013)

När jag började läsa innehållsförteckningen på buljong så insåg jag att jag ville ha något "renare". Jag hittade då denna, och sedan dess använder vi ingen annan buljong. Den är dyr i inköp men väldigt god! Vi använder den i mycket av vår matlagning. Jag skulle gärna se att den var utan socker, men tyvärr är den inte det...Lantbuljongen innehåller: Havssalt 46%, rismjöl*, morot*, lök*, palsternacka*, råsocker*, jästextrakt*, solrosolja*, persilja*, gurkmeja*, libbsticka*, vitlök*, svartpeppar*.
*Ekologisk ingrediens


Jag tror att även Urtekram eller Kung Markatta har en  okej variant. Men den har jag ännu inte provat.

Jag använder Renée Voltaires goda lantbuljong tills jag hittar någon ännu bättre :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar