lördag 4 april 2015

Nu ska här blandasEn riktig eko-nörd är ju jag, detta börjar bli allmänt känt :-)

För mig, och numera även min familj, har det blivit extremt viktigt med naturliga hudvårdsprodukter etc. I vanliga produkter som man köper i butikerna finns oftast en hel massa kemikalier, parabener, mineraloljor och andra hormonstörande ämnen. Dessa smörjer man på huden som har miljontals små porer som suger in smeten... Sedan far dessa ämnen omkring i kroppen på oss och våra barn. Jag tror att de påverkar våra kroppar mer än vad vi egentligen vill veta...En läbbig coctail som far omkring därinne!

De partiklar som inte stannar kvar i vår kropp spolas med våra kroppsvätskor ut i våra avlopp och senare även till våra vattendrag där de, tillsammans med diverse läkemedelsrester hamnar i fiskar och andra vattenlevande djur och organismer. Följderna blir att dessa får problem med fortplantning och i värsta fall så blir de sjuka och dör... Detta vill jag inte bidra mer till.

I alla fall så anser jag att det är viktigt att veta vad vi smörjer på vår hud. För något år sedan började jag blanda min egen ansiktsolja innehållande raps, jojoba, ringblomma och morotsolja. Dessa oljor köpte jag på Organic Makers , ett företag från Malmö som säljer ekologiska produkter för egen tillverkning av hudvårdsprodukter. De har även en receptblogg där man kan botanisera för att inspireras och hitta sin egen favorit.

Härom dagen beställde jag och fick hem mitt första "riktiga" start-kit. Jag är sugen på att bl a göra eget bodybutter så nu ska jag bara leta fram ett recept som passar.

Återkommer med resultat...

De vegetabiliska kallpressade oljorna har kvar alla sina nyttigheter då de inte är processade eller uppvärmda på något sätt. Genom att de innehåller fettsyror som vår kropp känner igen och behöver så hjälper de till att balansera huden.

Men att även tänka ekologiskt när man handlar dessa produkter är såklart också väldigt viktigt. Därför är jag glad att jag hittade till Organic Makers. I andra länder där inte hårda regelverk sätter gränser för gifter på samma sätt som i Sverige så besprutas grödor otroligt hårt. Detta är såklart inte bra för vår natur, men är även förödande för de som arbetar med odling och skörd. Och alla dessa gifter vill vi såklart inte ha i våra hudvårdsprodukter hur naturliga de än må vara. Så fram för ekologiska råvaror!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar