lördag 4 april 2015

Vaniljyoghurt till frukost/mellanmål?


I mataffärerna står hyllmeter med diverse yoghurtsorter, kvarg, fil med frukt- eller vaniljsmak. Många av dem är väldigt sötade, oftast med socker...men så äntligen hittar man kanske en sort som det står "inget tillsatt socker" på. Jippie! tänker de flesta då...men om man läser den finstilta innehållsförteckningen så ser man då att den istället innehåller det kemiskt framställda sötningsmedlet aspartam. Denna typ av sötningsmedel lurar kroppen att öka på sötsuget och spruta ut insulin, eftersom det smakar sött( är hundra gånger sötare än vanligt socker). Det har ofta en otrevlig bismak och vissa undersökningar visar att denna typ av kemiska sötningsmedel kan utlösa hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn.

Ett bra alternativ är då ovanstående yoghurt. Arlas mezeyoghurt (10% fett) är den som vi gillar mest då den är krämig och mild i smak och konsistens. Vi har provat olika sorter och flera andra är gryniga och smakar lite väl syrligt. Vi rör i en knivsudd vaniljpulver och ringlar på lite ekologisk honung. Vill man ha ännu högre fetthalt för att öka på mättnadskänslan ytterligare så kan man röra i lite vispgrädde.
 I med lite blandade naturella nötter, ev några bananskivor eller lite müsli eller flingor av bra kvalité (helst såklart så osötade som möjligt). Då man får i sig mer fett än i vanliga yoghurtar så behöver man inte äta lika stor portion för att bli lika mätt. Nötterna ger viktiga mineraler och fetter som kroppen behöver. Även honungen är betydligt bättre för kroppen än det vita raffinerade sockret. Var dock försiktig med mängden honung om du vill vänja av dig eller dina barn vid sötsaker ;-)

Denna yoghurt är också jättegod att ringla över lite fruktsallad. Ett riktigt gott alternativ till kvällsfikat!


3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera