söndag 10 maj 2015

Frukt

Jag läste nyligen i Ann Fernholms bok "Det sötaste vi har" att många schimpanser i fångenskap utvecklar diabetes. Hur kommer det sig? Schimpansernas huvudföda är frukt och det kan ju låta som något bra och naturligt. Problemet är bara att frukten som vi och således även schimpanserna i fångenskap äter, är förädlade för att tilltala oss människor och är sötare än frukt som växer vilt.

Det är tänkvärt även när det gäller oss människor. Vissa människor är känsligare än andra vad gäller söt smak. Och för oss är det lätt att överäta frukt. Det smakar sött och triggar många gånger igång sötsug. Någon enstaka frukt om dagen är okej för mig personligen, men jag märker att jag mår bättre av något mer proteinrikt som mellanmål. Ett ägg, lite makrill i tomatsås, ett par matskedar naturell kvarg eller en halv avocado.

Hur känslig är du?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar