tisdag 26 maj 2015

Ogräs-gott

Under några år har vi brottats med den oövervinnerliga kirskålen som huserar i vår trädgård. De förökar sig som en löpeld och av varje liten usel vit rottråd så blir det en ny planta. Så det gäller att vara noga när man rensar bort rötterna...

Vi har inte lyckats få bort dem, men de är något färre än från början.

I helgen var det så dags för den stora rensningen igen. Jag funderade så klart över vad man kan göra med de små klorofyllfyllda bladen...

Jag läste någonstans om kirskålspaj
så det fick det bli idag, glutenfri såklart! En annan dag ska jag prova kirskålspesto eller kirskålen som sallad som jag också har hört funkar. Kan användas som man använder spenat. Kirskålen innehåller både vitaminer och mineraler så dyk ner i rabatten och skörda :-) Ekologisk då vi inte använder några ogräsmedel etc och alldeles gratis!

Glutenfri pajdeg till matpaj:

250 g kesella/kvarg/matlagningsyoghurt
2,5 dl naturligt glutenfritt mjöl ( jag tog 0,5 dl havremjöl, 0,5 dl mandelmjöl, 0,5 dl rismjöl och 1 dl kokosmjöl)
0,5 msk fiberhusk
1 msk sesamfrön
en nypa salt

Knåda ihop till en deg och låt vila i kylskåp i 30 min.
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant.
Förgrädda pajskalet i ca 10 min i 200 grader.

Fyllning:

späda kirskålsblad
raps-, kokos- eller olivolja
purjolök
soltorkade tomater
pesto
ädelost eller fetaost
salt och peppar

Fräs purjon tillsammans med kirskålen. Tillsätt soltorkade tomater och pesto. Häll blandningen i pajskalet. Smula över osten.

Äggstanning:

3 ägg
2 dl oatly havregrädde
riven ost, ca 1 dl
salt och peppar

Blanda och häll över fyllningen
Grädda i ugnen i 200 grader i ca 35-40 min tills äggstanningen är gyllenbrun och fast.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar