tisdag 30 juni 2015

Bovete och pasta

När man äter glutenfritt så är det lätt att fastna i ersättningsträsket där man väljer produkter från den glutenfria hyllan i butik. Om man så börjar läsa innehållsförteckningen så reser sig håret en smula. En massa hypersnabba kolhydrater i form av vetestärkelse, risstärkelse och mjöl, majsstärkelse och mjöl samt en massa emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och annat skräp.

Pasta exempelvis kan vara svårt att hitta sorter som smakar gott, men både Icahandlarna och Barilla har sorter som är okej. Dock innehåller de ju, precis som vanlig pasta riktigt snabba kolhydrater så i alla fall vi försöker att inte tänka på pasta som en "basföda" utan ett tillbehör som används någon enstaka dag per vecka.

Vad gäller bröd så bakar jag bara själv, finns så mycket gott och det är då lätt att välja naturligt glutenfritt, utan färdigblandade mjölmixer (dessa är dock också smidiga att använda ibland men håll koll på innehållet). Senaste åren har det kommit ut en massa bra glutenfria kok- och bakböcker! Här är några av mina favoriter. Har "bara" de två översta än så länge...


Ett mjöl som har blivit mitt "basmjöl" är bovetemjöl. Bovete är en ört( som faktiskt är nära släkt med rabarbern) som i sammansättningen liknar sädesslag utan att vara det, därför är det naturligt glutenfritt. När man maler kornen så blir det ett väldigt bra mjöl. Bovete innehåller mycket protein, är lättsmält för magen och innehåller en massa nyttiga mineraler som kalcium, järn, kalium, magnesium, zink och selen.

Förutom att baka med så är bovete utmärkt att göra gröt av. Det finns boveteflingor att göra gröt av men även helt bovete eller bovetekross om man vill ha en grövre variant.

På Saltås hemsida finns flera recept på bakat med bovete.
Annars kan man också testa sig fram :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar