tisdag 2 juni 2015

"Ljust och fräscht"-ett nytt naturligt glutenfritt bröd

Detta "test-bröd" kunde nog ha varit inne i några minuter till. Var lite ivrig och tog ut dem efter prick en timme...

Under senaste året har jag bakat massor av omgångar av mitt vanliga glutenfria bröd "Hälsan själv". Receptet har ändrats och, tycker vi, förbättras under tiden.
Men så fick jag i söndags en idé om att jag ville prova att baka ett ljusare bröd. Då jag tittade i mina receptböcker så hittade jag bara bröd med jäst i och som skulle jäsa både en och två gånger. Men nu var jag ute efter ett lika enkelt recept som det första, utan jäsning och knådning. Sagt och gjort...jag bestämde mig för att testa. Det kan ju vara lite svårt då olika mjölsorter (särskilt glutenfria alternativ) beter sig på olika sätt under bakningen. Jag utgick från grunden i mitt vanliga recept och gjorde som följer: (resultatet blev bra! Kanske modifierar jag receptet lite nästa gång, gillar att testa mig fram :-)

Ljust och fräscht 2 limpor

700 g filmjölk
50 g honung
2 äggulor
30 g majsmjöl
1,5 tsk salt
100 g glutenfritt havremjöl
40 g glutenfria havregryn
160 g bovetemjöl
1 tsk bikarbonat
20 g fiberhusk
glutenfritt ströbröd

Uppdatering 2015-06-24: modifierat recept: behövdes mer salt. Tog bort majsmjöl pga de snabbare kolhydraterna. Så ta istället:
70 g glutenfria havregryn (uteslut majsmjöl helt)
2 tsk salt istället för 1,5 tsk.
Annars är allt som i receptet... :-)

Gör såhär:
Värm upp ugnen till 175 grader. Mät upp de "blöta" ingredienserna och rör om.
Smörj 2 brödformar med olja och strö i lite glutenfritt ströbröd.
Häll i de torra ingredienserna, rör om kraftigt med en slev eller en stor ballongvisp.
Häll smeten i de två formarna.
Ställ in formarna i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 1 tim och 10 min.
Kolla med en sticka så att bröden inte är kladdiga inuti. Stjälp upp bröden på ett galler och slå in för att svalna i en bakhandduk.
Skär inte i bröden innan de har svalnat.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar