fredag 5 juni 2015

Naturlig hårtvätt, funkar det?

Folk som tittar in i vår dusch-hörna undrar nog varför det står en flaska med honung och en flaska med urinprov (äppelcidervinägerblandning ;-) där...

Sedan förra sommaren då jag började klippa mig hos Friekosör, en ekologisk frisör på Söder i Stockholm, så har jag förstått och förfasats över att vanliga hårvårdsprodukter och färgning etc får håret och hårbotten totalt ur balans (förutom att hårbotten suger åt sig av alla kemikalier...). Hårets fjällskikt trasar sönder och håret blir "frizzigt" och glanslöst. Man måste då smörja in håret med diverse glansmedel och siliconer som i sin tur förstör håret... en riktig rundgång blir det. Hårbotten kan börja klia hos vissa, flaga sig och/eller producera alltför mycket fett...

I alla fall så började jag prova att tvätta håret med schampo mer sällan (nu ca var fjärde dag). Och då använder jag inte längre några vanliga schampon, utan Friekosörs egna schampon (väldigt drygt dessutom, endast ca 1 kikärtsstor klick vid varje tvätt)  som tillverkas av dem själva av bl a växter. Håret blir rent, blankt, mjukt och känns friskt! Bara hår liksom ;-)

Och tro det eller ej, det funkar också att tvätta håret med honung! Tryck ut en klick i handen och massera in/gnugga in i hårbotten. Skölj med vatten. Skölj gärna igenom håret med äppelcidervinäger-vattenblandning (ca 1+8 delar). Detta kallas för "surskölj" och är vårdande för håret. Antingen så kan man låta håret torka som det är (riskerar då att lukta aningen surt av vinägern, jag stod inte ut...) men annars så sköljer du håret med vatten igen innan du låter håret självtorka. 

Naturliga och vårdande stylingprodukter har de också i sin egen hårvårdsserie. Jag har blivit beroende av deras fuktgelé. Älskar den milda doften och hur den gör håret följsamt och mjukt. Den boostar håret med fukt som vår torra inomhusluft suger åt sig från håret. Vill jag ha lite mer volym eller stadga så har de en utmärkt vax kallad Fluffy. Den är otroligt dryg och gnuggas in i hårbotten just där man vill ha volym. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar