måndag 1 juni 2015

Riktig glass

I söndags var vi på Saltå kafé i Järna. En massa fina bakverk fanns såklart, dock alla innehållande gluten... Så det blev bara kaffe och en lite smaktugga av en ljuvlig kardemummabulle. Men sedan hade de också en liten frysbok med små portionsförpackningar med Järna-glass.

Järnaglass gör ekologisk glass med riktiga råvaror som mjölk, grädde, rårörsocker och riktig smak i form av äkta vanilj eller choklad etc. Den glassen är hårdare än "vanlig" glass som man köper i butiker eller glasskiosker och behöver stå framme en stund innan den äts. Men den är sååå god! Så den blir det nästa gång vi besöker detta kafé!

Det är ingen rolig läsning när man läser innehållsförteckningen på vanlig glass... I början av maj gjorde Metro en undersökning om innehållet i glass. Inte många naturliga råvaror där inte... Skummjölkspulver var väl det naturligaste som de kunde hitta. Annars var det en hel massa E-nummer, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel, glukossirap (sååå många gånger värre än vanligt socker ur hälsosynpunkt), färgämnen och konstgjorda aromer.



Om man någon gång har haft en skvätt vanlig "glass" i 2-litersförpackning stå framme i diskhon under natten, så vet man att den fluffiga massan som ligger där ser ungefär ut som då man tog ut den ur frysen. Inte något man skulle vilja äta :-( Riktig glass smälter och rinner ut...

Problemet enligt GB är att folk vill ha glassen mjuk och att de behöver alla dessa medel i, i stället för naturliga råvaror, för att de inte klarar att hålla glassen tillräckligt fryst genom hela transportkedjan. Så i med konserveringsämnen och annat skräp som vi gladeligen slickar i oss... för att de riktiga råvarorna skulle bli förstörda under tillverkningen... Och sedan pumpar de i en massa luft i smeten för att volymen ska bli större...så att vi kan betala lite extra för mindre liksom...

Nej, fram för mer naturlig glass! Köp glass med kort innehållsförteckning eller gör glassen själv...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar