fredag 26 juni 2015

RödbetanTills för inte alltför länge sedan var rödbetor för mig ett inlagt tillbehör till pytt i pannan(som jag för övrigt inte gillar). Någon gång hade jag nog ätit en kokt bit rödbeta och tyckt att det var okej, men inte så mycket mer.

MEN vad mycket mera rödbetan är! Jag har upptäckt att rå rödbeta är fantastiskt gott, jag kan äta den rakt av som ett äpple men även riven/hackad i en salladsblandning. Gärna blandad med hackad vitkål och kanske en morot. På med lite god olja och salt eller en klick creme fraiche eller yoghurt för att få en lite "rundare" variant. Eller varför inte med lite smulad fetaost i.

Vi ugnsrostar också rödbetor tillsammans med sötpotatis, lök och broccoli. Blir ett av de godaste tillbehören som jag vet. Smakar näst intill himmelskt med lite getost på toppen :-)

Rödbetan innehåller bl a nitrit som sägs öka syreupptagningsförmågan, boosta immunförsvaret, hjälpa till att förebygga både cancer, stroke och diabetes. Rödbetor hjälper också levern med sin reningsprocess, bra va´? Och betaninet i den röda färgen är också blodtryckssänkande :-)

Så: MER RÖDBETOR ÅT FOLKET ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar