söndag 28 juni 2015

Uppkopplad vs avkopplad


Ofta läser man hur det uppkopplade samhälle som vi lever i påverkar människor negativt. Dels gällande strålning, men även vad gäller stress. Att ständigt vara uppkopplad och inte vilja missa något eller att för all del ägna mycket tid åt meningslös "slö-surfning". Tid som skulle kunna läggas på träning, samvaro, att uppleva eller att landa i sig själv. I perioder hamnar jag också där. Har inte tid för det som jag önskar, men lägger en hel del "osynlig tid" på att titta på ibland meningsfulla saker, men lika ofta på meningslösa inlägg på mobilen. Orkar liksom inte något annat.

En utmaning för mig i sommar är att genomföra någon slags mobil-detox då jag radikalt ska minska på tiden framför skärmen och då främst "okynnessurfandet" som är lätt att fastna i.

 Vill ni vara med på denna utmaning?

 Bloggandet kommer jag att fortsätta med eftersom det ger mig energi, känns meningsfullt och faktiskt inte tar så mycket tid. Ofta skriver jag flera inlägg på en gång, som jag sedan schemalägger för publicering olika dagar.

Jag funderar även över hur detta samhälle kommer att påverka våra barn och unga över tid. De som redan i tidig barndom upplever denna teknik som en stor och viktig del av deras liv. Åtskilliga timmar per vecka sitter de stilla, gärna med nacken i ett läge som kommer att leda till nack- och ryggproblem. Jag har läst att även ögonen kan påverkas och bli närsynta så att de har svårt att ställa om till att se bra på långt håll. Barnen behöver ut och röra på sig i olika miljöer för att kroppen ska kunna utvecklas på ett sunt sätt.

Utöver detta finns en stress för ungdomarna över att behöva kolla mobilen hela tiden så att man inte missar något. Eller en stress över hur man uppfattas och tas emot i sociala medier. Många är de ungdomar som utsätts för svår mobbing via nätet. När vi växte upp så upplevde nog många som kände sig mobbade i skolan en fristad hemma, där de kunde vara i lugn och ro och få vila från det jobbiga. Idag finns mobbingen dygnet runt och kan när som helst dyka upp som ett elakt inlägg i sociala medier eller via sms. Ingenstans att ta vägen... Läs mer om barn och ungas "säkra" surfvanor på surfalugnt.se

Jag funderar också över hur det påverkar våra små barn. Föräldrar som allt oftare sitter försjunkna i sina mobiler istället för att umgås med sina barn, lätt att hamna här när man är trött och sliten... orkar inte annat än att ta emot det enkla flödet...

Spädbarnsföräldrar på promenad med sina små telningar i vagn, men som samtidigt kollar sin mobil kilometer efter kilometer istället för att kommunicera med den lilla om vad man ser runt omkring... Föräldrar som ofta, ofta sätter barnet med en surfplatta i händerna för att t ex få träna, städa eller laga mat i fred. I stället för att låta barnet vara med... Barn som somnar med sin surfplatta istället för att få en stunds högläsning med någon vuxen.

Visst finns det fördelar också med uppkopplingen och den moderna tekniken. Hela tiden kan man "kolla" information. Så fort man tänker på något som man behöver så halas mobilen upp för att googla var man kan få tag på det eller hur man gör. Undrar förresten vad det snabba informationsflödet gör med våra hjärnor, när vi inte behöver komma ihåg saker för att de går att kolla upp igen och igen...

En fördel kan också vara att barnen lär sig mycket tidigt. De pedagogiska spelen och apparna som är färgglada och roliga och som ger positiv feedback direkt när man har gjort rätt. Är detta en av anledningarna på att barn idag ständigt törstar efter omedelbar bekräftelse på vad de gör. "Titta, på mig! Titta, vad jag kan! TITTA... TITTA... TITTA!" Och att många barn dåligt klarar av att ha tråkigt om så bara för en liten stund.

Många tankar kring detta fenomen...och det finns fler...

Nu ska jag prova att stänga av ibland, att koppla ner. Använda mobilen när jag verkligen behöver, för att kolla ett recept eller spela någon bra musik. Men annars låta den vara. Fylla min tid med verklighet...är DU med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar