onsdag 8 juli 2015

Äkta kanel

Ofta har man hört att kanel är väldigt nyttigt, att det är blodsockersänkande, sänker bodfetter etc.

Vad jag dock INTE visste är att den vanliga kanelen(kassia-kanel) som vi är vana att äta och som säljs överallt inte är "riktig kanel" utan en billigare sort från ett helt annat träd. Och den innehåller dessutom ett ämne vid namn kumarin som inte är helt bra för levern. Den finska motsvarigheten till livsmedelsverket rekommenderar inte dagligt intag av kassiakanel pga detta... Små mängder är nog ingen fara men det var det där med coctaileffekten...Vår äldsta dotter har fullkomligen öst på kanel på frukosten genom åren...känns ju sådär... Lyckligtvis gör hon det inte längre.

Den äkta kanelen kallas Ceylon-kanel och är synnerligen svår att få tag på. Som jag har letat! Äntligen lyckades jag köpa den på Bodystore.com där den har varit slutsåld varje gång jag har kollat. Och den innehåller inte kumarin utan är bara rent av så nyttig som kanel är.

Döm om min förvåning när jag luktade på den, den luktar ju inte som kanel! En lite syrligare doft även om den påminner om den vanliga. Så vana är vi vid kassiavarianten. Men det är väl bara att vänja om...Dessvärre verkar barnen i vårt hem inte så förtjusta... "Müslin smakar konstigt mamma..." Hi hi, men det är väl bara att fortsätta... blanda till en början kanske och successivt byta ut helt. Den metoden brukar funka här hemma... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar