lördag 11 juli 2015

Jag sjunger blåbärets lov


Allt regnande i sommar har i alla fall något positivt med sig och det är att det finns en hejdundrandes massa stora saftiga blåbär i skogen :-) Tänk att man bara kan gå ut i den ljuvliga grönskan och plocka något så fantastiskt gott och nyttigt som blåbär. Alldeles gratis dessutom och giftfritt om de inte växer precis bredvid någon stor väg eller så.

Så ut i skogen och inhämta era nyttigheter! Jag har läst att hela 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris så det borde räcka åt alla som vill ha. Dessutom är det riktigt meditativt och avkopplande att plocka de små juvelerna. Om man inte behöver slåss med myggen såklart ;-) Men på landet har vi turen att ha väldigt mycket blåbär i skogen OCH väldigt lite mygg, bra va´?

Så till blåbärets förträfflighet. Blåbär innehåller förutom både vitamin A och C, mineraler och kostfibrer även mycket starka antioxidanter som hjälper till att hålla kroppen frisk och stark. Blåbär hjälper till att hämma diverse magbakterier och kan till forskares förvåning göra så att det nybildas celler i hjärnan så att åldersrelaterad och stressorsakad försämring av hjärnfunktioner repareras (fakta lånad ur "Maten som botar"/ Per Ove Lind). Försöksdjur som i forskningssyfte har behandlats med blåbär har fått avsevärt bättre syn och minne mm. Blåbär och blåbärsblad har också använts under århundraden för att lindra diabetessymtom. Erfarenheten har varit att blåbär kan minska både blodfetter och sänka blodsockret i kroppen.

Det finns absolut ingenting som talar emot blåbären enligt mig. Ut och plocka så mycket du orkar och lägg i frysen för att ha när säsongen är över. Här ska ätas mer blåbär än aldrig förr :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar